Gröna påsen

Alla hushåll i Halmstad ska sortera ut sitt matavfall i den gröna påsen. Det gäller både dig som bor i villa, flerfamiljshus, hyreslägenhet, bostadsrätt och fritidshus. När den gröna påsen är full knyter du ihop den med en ordentlig dubbelknut och lägger den i din vanliga soptunna. Det ska vara lätt att göra rätt!

Varför sorterar vi ut matavfall?

Vi ska lösa våra miljöproblem idag och inte lämna över dem till kommande generationer – därför har riksdagen beslutat om ett antal nationella miljömål. Ett av målen är att vi i Sverige senast 2018 ska sortera ut minst 50 procent av matavfallet och ta tillvara på den näring och energi som finns i det.

 

Utsortering av matavfall är en enorm miljövinst. Genom att ta tillvara på den energi och de värdefulla näringsämnen som finns i maten skapar vi ett slutet kretslopp. Dessutom behöver vi ställa om till fossilfria bränslen för att minska vår klimatpåverkan. Om all mat vi slänger i Sverige rötades till biogas skulle det kunna ersätta nästan 67 miljoner liter bensin. Det motsvarar vad drygt 55 000 bilar förbrukar under ett helt år!

 

I Halmstads kommun har vi beslutat att uppfylla målet med hjälp av optisk sortering. Det innebär att du slänger alla dina matrester i en speciell grön påse, som sedan sorteras ut från övrigt hushållsavfall med hjälp av kameror. Matavfallet går vidare till biologisk behandling och blir till fossilfritt bränsle åt bilar och bussar samt biogödsel till lantbruket. De gröna plastpåsarna förbränns och blir till el och fjärrvärme.

Mycket mat slängs i onödan

Att sortera ut matavfallet i gröna påsen är ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan. Men redan innan maten når hyllan i affären och ditt kylskåp, så har den haft en stor miljöpåverkan när den producerats och transporterats. Därför är förstås det allra bästa att äta upp all mat du köper hem. Då minskar utsläppen till både luft och vatten och du sparar på jordens resurser.

 

En genomsnittlig familj slänger mat för mellan 3000 och 5000 kronor per år – helt i onödan. Genom att planera inköpen bättre kan det bli en hel del pengar över till roligare saker!

 

Dessutom är en tredjedel av den mat som idag hamnar i soppåsen fullt ätbar. Stirra dig inte blind på bäst före-datum utan lita på dina sinnen. Luktar och smakar maten okej så är den det också!

 

Villa

Alla Halmstadbor ska sortera ut sitt matavfall i den gröna påsen. Du som bor i villa hämtar själv nya påsar när de börjar ta slut. Rullar med gröna påsar finns hos matbutiker samt på kommunens återvinningscentraler.

Lägenhet

Du som bor i lägenhet kan, så fort du fått ditt startpaket, börja sortera ut matavfall i gröna påsar.
När påsarna tagit slut hämtar du själv nya påsrullar i din matbutik eller på någon av kommunens återvinningscentraler.

Sommarhus

Precis som övriga hushåll kommer du med sommarbostad i Halmstads kommun att delta i utsorteringen av matavfall. De som äger fritidshus ska ha fått ett startpaket när vi drog igång sommaren 2017. Om du saknar ett startpaket eller om de gröna påsarna börjar ta slut hämtar du själv nya i din matbutik, eller på kommunens återvinningscentraler.

Sorterings-
lösningar för ditt matavfall

Att få plats för en extra påse i köket kan kännas som en utmaning för vissa hushåll om utrymmet är knappt. Eftersom alla har olika smak och behov delar HEM inte ut något kärl till hushållen i samband med den gröna påsen. Till exempel kanske ett singelhushåll kan använda ett mindre kärl medan det inte räcker för en stor familj, och de som har kompost har kanske mindre matavfall att slänga i sin gröna påse än de som inte har någon.

Oavsett hur ditt hushåll ser ut finns det många olika lösningar idag!

 

Lösa kärl för källsortering

Det finns en rad sorteringskärl för matavfall i olika storlekar i de flesta välsorterade butikskedjor. Vissa modeller är ventilerade medan andra inte är det. Några går att hänga upp, några ska placeras på golvet. För de som vill slippa se matavfallet finns det modeller med lock men det finns även öppna lösningar. Känn efter vad som passar i hushållet och besök butiker för att se vilka alternativ du hittar.

Installerade källsorteringslösningar

Många möbelvaruhus och köksinredningsbutiker säljer koncept med fasta utdragbara sorteringsfack för olika avfallsslag som hushållssopor, matavfall och även förpackningar. Detta system är bra att ha i åtanke om en köksrenovering är planerad eller ifall de befintliga stommarna redan fungerar att placera källsorteringslösningen i.

Kreativa lösningar

Istället för att köpa ett kärl specifikt för källsortering går det lika bra att använda något du redan har hemma. En glasslåda eller en gammal färgburk, kanske en liten låda som ligger oanvänd i ett skåp. Det viktigaste är att den gröna påsen får stöd och att kärlet får plats i just ditt hem. En kund tipsade om att hon köpt en cykelkorg till en barncykel för sin matavfallspåse. ”Då kan jag hänga den över vasken när jag skalar potatis och sedan ställer jag bara ner den under diskbänken”, sa hon. Rolig och smart lösning tycker vi!